Kérdések és Válaszok

Tudnivalók a külföldön elvégzett Főiskolai képzésekről és magyarországi elfogadásukról.
Folyamatosan felvett és megválaszolt kérdéseink minden érdeklődőnek!

1.) JELENTKEZÉSI FOLYAMAT:

Az online elérhető űrlap segítségével tud a jelentkező jelentkezni, ami egy központi e-mail címre fog beérkezni. Kollégáink folyamatosan dolgozzák fel a befutott regisztrációkat, és amint feldolgozásra kerültek, abban a pillanatban a jelentkező kapni fog egy megerősítő e-mailt, mely tartalmazni fogja a választ is. A válaszadási idő és a regisztráció feldolgozása a rendszerben igénybe vehet 3-4 napot is, mivel világszerte folyamatosan fogadjuk be a jelentkezéseket.

2.) LAKHELY ÉS TARTÓZKODÁSI HELY MEGADÁSA:

Mindegy, hogy Külföldi vagy Magyarországi állampolgár, mindenképpen kötelező egy rendszeresen olvasott e-mail cím megadása, mivel a felvételi eljárásban a különböző hivatalos értesítések, esetleges felszólítások elektronikus formában érkeznek. Ezen túl javasolt egy állandó lakcím és mobilszám rögzítése is, amelyen az iskolák bármikor elérhetik a jelentkezőt, vagy számukra üzenetet hagyhatóak (ezeknek, az elérhetőségeknek nem kell magyarországinak lenniük, lehetnek külföldiek is). 

3.) KÖZÉPISKOLAI ADATOK MEGADÁSA

Ennél a pontnál különösen figyelniük kell a felvételizőknek: mindegy, hogy Külföldön vagy Magyarországon működő iskolában végzett a jelentkező, mindenképpen az Országot, a végzettség elé kell írni a jelentkezéskor. Ha Magyarországon működő magyar rendszerű középiskolában végzett a jelentkező, akkor is kell az ország a végzettség elé. De a határon túli magyarok esetében a mérvadó és helyes válasz a külföldön működő középiskola (akkor is, ha magyar tannyelvű). 

4.) EREDMÉNYEK RÖGZÍTÉSE

Az külföldi főiskolai képzésekhez nem kell sem a középiskolai tantárgyak eredményeit, sem pedig az érettségi vizsgaeredményeiket feltüntetniük. Mivel az egyes országok értékelési rendszere különbözik, más az átváltás és mások ezek elbírálási szempontjai is. Ehelyett a megfelelő dokumentummásolatokat (érettségi bizonyítvány, középiskolai bizonyítvány összes év végi eredményeket tartalmazó oldala) kell a jelentkezésükhöz (vagy pótlólag legkésőbb a dokumentum-benyújtási határidőig) csatolni. Tehát be kell másolni a bizonyítványokat, az összes meglévőt és e-mail címre a jelentkezés többi adatával el kell küldeni.  

5.) IDEGEN NYELVŰ DOKUMENTUMOK HITELES FORDÍTÁSA A FELVÉTELIHEZ

Ha a jelentkezők olyan dokumentummásolatot nyújtanak be, amelyet idegen nyelven állítottak ki, akkor csatolniuk kell a benyújtott okirat vagy okiratok magyar nyelvű fordítását.

Hiteles fordításnak akkor tekinthető egy fordítás, ha azt az alábbi szervezetek valamelyikének hitelesítési záradékával látták el:

  • Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (www.offi.hu),
  • magyar külképviseleti szerv,
  • magyar közjegyző.

Szintén hiteles fordításnak minősül az Európai Unió valamely tagállamának belső joga szerint hitelesnek minősülő fordítás.
A kétnyelvű, vagyis az olyan dokumentumoknál, amelyben magyarul is benne vannak az információk, nincs szükség a fordításra. 

6.) BEFOGADJÁK-E A MAGYARORSZÁGI ÉS KÜLFÖLDI MUNKAHELYEK A MÁS ORSZÁGBAN, IDEGEN NYELVEN ELVÉGZETT FŐISKOLAI KÉPZETTSÉGEKET?

Igen akár Magyarország tekintetében, akár a Külföldi országok tekintetében a cégek és vállalkozások elfogadják a külföldön végzett, idegen nyelvű felsőoktatási végzettségeket. Hiszen ugyan olyan végzettség, pont ugyan annyira elismert, mint az aktuális országban elvégzett főiskola csak éppen nem az aktuális ország nyelvezetén íródott.

Régebben nagy kincsnek számított a Magyarországi körülmények tekintetében, ha valaki külföldi diplomával rendelkezett, mivel ugye azoknak az embereknek volt elegendő anyagi hátterük ahhoz, hogy külföldön felvételizzenek. De mára már ez megváltozott, hiszen a létrehoztuk azt a rendszer, mellyel bárki számára elérhetővé válik a külföldi diploma. Csupán csak internet szükséges hozzá és némi tanulás.